Lajikuvaukset

 

Futsal

Futsal on pienellä kentällä pelattava jalkapallon sisäpelimuoto. Nimi tulee alun perin espanjakielen termistä fútbol sala. Peliä pelataan kahden joukkueen välillä, joilla molemmilla on kentällä viisi pelaajaa. Pieni kenttä tarkoittaa sitä, että pelaajilla on huomattavasti jalkapalloa vähemmän tilaa ja näin ollen tekniikka korostuu jalkapalloa vahvemmin. Vaihdot tehdään ns. lennosta eli vapaaseen tahtiin. Futsalpallo on hieman jalkapalloa pienempi, raskaampi ja vähemmän kimmoisampi, minkä vuoksi se kimpoilee ja pomppii vähemmän. Futsal-harrastus on helppo aloittaa, joten lähde siis rohkeasti mukaan kokeilemaan niin varmasti pääset sisään lajin saloihin. . 

Jalkapallo

Jalkapallo on maailman suosituin laji ja sen harrastaminen on helppo aloittaa. Tarvitaan vain kaksi joukkuetta ja peliin kehitetty pallo. Pelin ydin idea on, että joukkueet pyrkivät saamaan pallon vastustajan maaliin käyttäen jalkojaan tai päätään. Pelin voittaja on se joukkue kumpi saa määräaikaan mennessä enemmän maaleja kuin vastustaja. 

Jääkiekko

Jääkiekko on jäällä, jääkiekkokaukalossa pelattava joukkuepeli. Joukkueeseen kuuluu normaalitilanteessa kuusi henkeä (5 kenttäpelaajaa ja maalivahti) ja kentällä on samaa aikaa kaksi joukkuetta pelaamassa toisiaan vastaan. Kummankin joukkueen tavoitteena on kuljettaa jäätä pitkin liukuva kiekko jääkiekkomailojen avulla vastustusjoukkueen puolustuksen ohi ja tämän maaliin. Kiekko on kuminen pyöreä musta laatta, joka on paksuudeltaan 2,54 senttimetriä, halkaisijalta 7,62 senttimetriä ja sen paino on 156 – 170 gramman välillä. Peliaika voi olla käytännössä mikä tahansa. Sarjojen ja organisaatioiden säännöt määrittelevät sekä erien että pelien kokonaisajat. Useimmiten peliaika on 60 minuuttia, joka jaetaan 20 minuutin eriin. Pelin loputtua voittaja on se joukkue, joka on tehnyt enemmän maaleja.

uMoven kaikilla jääkiekkovuoroilla pelaajilla on oltava omat luistimet, kypärä ja mailat. Jääkiekossa käytetään myös muita suojavarusteita kuten kyynär- ja polvisuojat, mutta alkuun pääsee pelkillä mailalla, luistimilla ja kypärällä. uMoven PELURIT-vuoroilla on oltava täysi pelivarustus.  

 

Koripallo

Koripalloa pelaa kaksi joukkuetta, joilla kummallakin on viisi pelaajaa. Kumpikin joukkue yrittää heittää peliin kehitetyn pallon vastustajansa koriin ja estää toista joukkuetta tekemästä koria. Pelatessa palloa saa pelata vain käsin. Sitä saa syöttää, heittää, lyödä, vierittää tai kuljettaa. Kuljetuksen aikana pallo voidaan heittää ilmaan, kunhan pallo osuu lattiaan tai toiseen pelaajaan, ennen kuin kuljettava pelaaja koskee sitä uudestaan kädellään.

Lentopallo

Lentopallo on kahden joukkueen peli, jossa kentän jakaa verkko. Molemmilla joukkueilla on kentällä kuusi pelaaja. Joukkueiden tavoitteena on toimittaa pallo verkon yli ja saada pallo koskettamaan vastapuolen kenttää sekä estää vastapuolta tekemästä samaa. Joukkueella on kolme käytettävissää kolme kosketusta/lyöntiä pallon palauttamiseen (torjunnan lisäksi) vastapuolelle. Peli alkaa syöttämällä pallo verkon yli vastapuolelle. Pallottelu/"palloralli" puolelta toiselle jatkuu kunnes pallo koskettaa pelikenttää, tai se menee "ulos" tai joukkue ei onnistu palauttamaan palloa sääntöjen mukaisesti. Lentopallossa pallorallin voittava joukkue saa pisteen ja oikeuden syöttää seuraava pallo. 

 

Luistelu

Luistelu on jäällä tapahtuvaa liikuntaa, jossa liikutaan lajiin sopivia ja kehitettyä jalkineita eli luistimia. Luistimessa on metalliterät, joiden avulla voi liukua jään pintaa pitkin. Luistelua voi harrastaa joko luonnonjäällä tai jäähallissa. uMoven luisteluvuorot ovat jäähallilla. uMoven luisteluvuorolla oltava omat luistimet. Luisteluvuoroille ei saa ottaa mailoja ja palloja/kiekkoa. Suosittelemme kypärän käyttöä. 

 

Padel

Padel on sekoitus tennistä ja squashia. Kenttä on 10m x 20m ja on ympäröity 3 metriä korkealla lasi- ja metalliverkkoseinillä. Tenniskentän tapaan se on jaettu kahteen osaan verkolla. Padelia pelataan aina nelinpelinä. Parasta padelissa on se, että jokainen joka osuu palloon saa peliä aikaiseksi. Ei tarvitse mitään mailapelikokemusta saadakseen peliin jatkuvuutta ja kuntoa kohoamaan. Peli sopii mainiosti kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille, ja se on äärimmäisen sosiaalinen mailapeli.(Padel Club Finland)

uMoven Padel-vuorot ovat Jyväskylän Padel Adder Keljon tiloissa. Ei muuta kuin keräämään kaveriporukka kasaan ja kokeilemaan tätä hauskaa sekä uutta lajia palloilutarjonnassamme. 

 

Pöytätennis

Pöytätennis on mailapeli, jonka perusidea on hyvinkin sama kuin tenniksessä eli palloa pyritään lyöminään vastustajan kenttäpuoliskolle siten, että pallo pomppaa pöydän pinnasta eikä vastustaja kykene lyömään sitä takaisin sääntöjen vaatimalla tavalla.  Pelialustana toimii siis pöytä kuten nimikin kertoo. Pöytä on jaettu verkolla kahteen yhtä suureen kenttäpuoliskoon. Pallo on kevyt ja ontto, ja sitä lyödään pienikokoisilla mailoilla. Pöytätennis on erittäin helppo laji aloittaa, esimerkiksi uMoven pöytätennisvuoroilla Ryhtilässä. 

 

Spikeball

Spikeball (Roundnet) on vauhdikas 2vs2 -joukkuelaji, jossa ilmalla täytettävää palloa (halkaisija 10cm) pyritään lyömään maan pinnalle jännitettyyn, halkaisijaltaan n.90cm:ä olevaan, pyöreään verkkoon. Lajissa pelivälineenä toimii Spikeball- setti, joka koostuu pallosta, sekä muovisille jaloille (korkeus 15cm) kehäksi jännitettävästä verkosta.

Spikeball on peli, jossa on paljon lentopallon elementtejä. Sinulla on parisi kanssa kolme kosketusta, mutta palloa ei lyödä verkon yli, vaan verkkoon! Pelialueena voi olla mikä tahansa niin 10m x 10m tasainen alue. Monesta muusta pallopelistä roundnet poikkeaa siten, että peliympäristö on 360 asteen alue, jossa ei ”omia puolia” tunneta. (roundnet.fi)

Käy tutustumassa roundnet.fi sivustoon ja tsekkaa lajin videoesittely. 

 

Squash

Squash tai tuttavallisemmin "kössi" on pallopeli, jota pelataan pelinkentällä/huoneessa. Pelikenttä koostuu lattiasta, seinistä ja katosta. Squashia pelataan yleensä kaksinpelinä, mutta joskus myös nelinpelinä. Pelivälineinä on lajin kehitetyt pallo ja maila. Palloa lyödään vuorotellen huoneen sisällä yrittäen osua seiniin ja kattoon merkittyjen rajojen sisäpuolelle sekä saada se vastujan kenttäneljännekselle. Mikäli pallo ei pysy/osu rajojen sisään saa vastustaja pisteen Squashin sääntöihin kannattaa tutustua etukäteen ennen vuorolle menoa ja ottaa kaveriksi, jolla säännöt ovat hallussa. Tarkemmin squashista lajina ja säännöistä voi lukea täältä.

 

Sulkapallo

Sulkapallo on mailapeli, jota voi pelata kaksin- tai nelinpelinä. Sulkapalloon on kehitetty oma maila ja "sulkamainen" pelipallo. Peliä voi pelata sisällä ja ulkona. Ulkona tuulinen keli voi usein hankaloittaa kevyen pallon lyömistä. Pelikenttänä koostuu kahdesta kenttäpuoliskosta, jonka jakaa verkko kuten tenniksessä ja padelissa. Pelin peruideana os lyödä palloa verkon yli vastustajan puolelle niin ettei vastustaja saa palautettua palloa ennen kenttää osumista. 

 

Sähly/ Salibandy

Sähly tai virallisemmin salibandy on sisällä pelattava joukkue- ja mailapeli, jota voi karkeasti peruidean mukaan verrata esimerkiksi jääkiekkoon tai kaukalopalloon. Sähly nimitystä käytetään nykyään enemmän ja vähemmä kaveri- ja opiskeluporukan kuntopelailun nimityksenä salibandylle. Sählyharrastuksen aloittaakseen ei arvitse hankkia paljoa varusteita. Hyvät sisäpelikengät, maila ja pallo riittävät! Mailoja löytyy sekä vasen- että oikeakätisille. Sählyä pelataan liikuntasaleissa joissa on tilaa riittävästi 8-10 pelaalajlle kentällä kerrallaan. Perinteisesti peliä pelataan 5 vs 5, mutta variaatioita on monenlaisia. Sählypallo on reikäpallo, joka liikkuu vauhdikkaasti lattiaa vasten mailoilla syötellen. Joukkueiden päämääränä on saada pallo vastustaja joukkueen maaliin. Salibandyn/sählyn säännöt eivät ole turhan monimutkaisia ja jokainen voi oppia ne todella nopeasti.