Liikuntakurssit

 Alaselkäoireisten kuntosaliryhmä

maksuton, 10 kertaa

to 14:00-16:00 Liikunta, kuntosali 12.9.-21.11.

Ohjaaja: Marko Hänninen

Ryhmä on tarkoitettu pitkäaikaisista alaselkävaivoista kärsiville opiskelijoille. Kurssilla painopisteenä on vahvistaa syviä selkää tukevia lihaksia erilaisten toiminnallisten liikkeiden aikana. Kurssi toteutetaan yhteistyössä YTHS:n kanssa.

Ilmoittautuminen 29.8. alkaen

CrossFit

55 €, 8 kertaa

pe 15-16 CrossFit40100, Ailakinkatu 5 4.10.-22.11.

Ohjaaja: Antti Koski ja CrossFit40100:n ohjaajat

CrossFit on monipuolinen voima ja kunto-ohjelma, joka alunperin saavutti suosiota urheilijoiden, ammattisotilaiden, poliisien ja palomiesten keskuudessa. Useat urheilulajit, selviytyminen vaikeissa olosuhteissa sekä aivan tavalliset arkiaskareet vaativat tämänkaltaista kunto-ohjelmaa.

CrossFit harjoitukset ovat toiminnallisia, vaihtelevia ja intensiivisiä, mutta myös jokaisen omalle tasolle sovitettavissa. CrossFitissä tehdään liikkeitä, jotka ovat ihmiselle luonnollisia liikkumismalleja. Tuolille istuminen ja siitä nouseminen (jalkakyykky) tai tavaroiden nostaminen maasta (maastaveto) ovat perinteisiä esimerkkejä toiminnallisista liikkeistä, joita tulisi vahvistaa läpi elämän. Harjoituksissa yhdistellään painonnostoa, voimisteluliikkeitä sekä aerobisia harjoitteita kuten juoksua. CrossFit-salin välineet koostuvat mm. levypainoista, kahvakuulista ja leuanvetotangoista. Päämääränä on kehittää fyysisen kunnon kaikkia eri osa-alueita.

Ilmoittautuminen 20.9. alkaen

Itsepuolustus

20 €, 5 kertaa

ti 18-19 Normaalikoulun alakoulu 1.-29.10.

Ohjaaja: Netta Orava

Kurssilla opetellaan itsepuolustuksen perusteita. Perusteita opetellaan erilaisista irrottautumisista ja torjunnoista. Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet erilaisista itsepuolustustekniikoista sekä lain näkökulmasta itsepuolustukseen. Kurssi on teknisesti monipuolinen ja fyysisesti kohtalaisen rankka. Kurssi perustuu Hokutoryu ju-jutsun tekniikoihin.

Ilmoittautuminen 17.9. alkaen

Karate

ma ja to 18:30-20 Kuokkalan Graniitti 9.9. alkaen joulukuuhun asti, mukaan voi tulla 9.10. saakka 

Hinta 50€ yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle (norm. 100€)
Lisätietoja ilmoittautumisesta: Jaakko Vilmusenaho p. 0400 983 483

Kuntonyrkkeily

30 €, 8 kertaa

ma 16:30-18 Normaalikoulun alakoulu 14.10.-2.12.

Ohjaaja: Artturi Pensasmaa

Kuntonyrkkeilyharjoitus koostuu alkuverryttelystä, tekniikkaosiosta, kuntopiiristä ja loppuverryttelystä. Pariharjoittelu on yleistä tällä kurssilla ja on huomioitava, että kurssilla ei otella. Kuntonyrkkeily sopii jokaiselle, niin kokemattomalle kuin kokeneemmallekkin.  Esimerkiksi lihaskuntoharjoituksia tehdään tietty aika tietyn toistomäärän sijaan, jolloin jokainen voi harjoitella kuntonsa mukaan.  Tavanomainen liikuntavarustus on riittävä. Sisäpeli- tai nyrkkeilykengät ovat suositeltavat, mutta eivät pakolliset. Lisäksi esimerkiksi omia käsisiteitä voi käyttää, mikä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Salissa on hanskat ym. tarvittavat välineet.

Ilmoittautuminen 30.9. alkaen

Kuntopotkunyrkkeily

30 €, 8 kertaa

ke 17:30-18:30 Normaalikoulun alakoulu 18.9.-6.11.

Ohjaaja: Paavo Nyländen

Kuntopotkunyrkkeily sopii kaikille ikään, kokoon, sukupuoleen tai aiempaan kokemukseen katsomatta. Kurssi koostuu pääasiassa potkunyrkkeilyn tekniikoista ja niiden yhdistelystä ja harjoittelusta. Lihaskuntoliikkeet ja koordinaatio harjoitteet yhdistettynä sykettä kohottaviin lyönti ja potku harjoituksiin takaavat vauhdikkaan ja tehokkaan harjoituksen. Kuntopotkunyrkkeilyssä harjoittelu tapahtuu parin kanssa, ei paria vastaan. Kurssille voi osallistua yksin tai porukassa - kaikille löytyy harjoituskaveri Omia välineitä ei vaadita, mutta niitä saa käyttää, jos omistaa sellaiset. Asuna normaali liikunta-asuste käy mainiosti.

Ilmoittautuminen 4.9. alkaen

Kuntosaliopastus yksilöllisesti

ilmainen, 1 kerta

ke 12:15-13:30 Liikunnan kuntosali 25.9.
ti 14:15-15:30 Liikunnan kuntosali 1.10.
ke 12:15-13:30 Liikunnan kuntosali 2.10.

Opiskelijat vetävät yhden kuntosaliharjoituksen henkilökohtaisena ohjauksena. Opastuksen painopiste on laitteiden oikeaoppisessa käytössä, liikkeissä ja kuntosaliharjoittelussa yleisesti. Jotta opastuksesta tulisi mahdollisimman käyttäjälähtöinen, lähetä Teppo Kalajalle (teppo.kalaja (at )jyu.fi) ennakkotietoa ohjauskerran toiveista eli haluatko ensisijaisesti laitteiden esittelyä, liiketekniikan opastusta vai jotain muuta tietoa, jos sinulla on jotain harjoitteluun liittyviä rajoitteita, jotka ohjaajan olisi hyvä tietää tietoa harjoittelutaustasta (oletko aloittelija vai edistyneempi kävijä)

Ohjaajat: Opiskelijat Teppo Kalajan ohjauksessa

Ilmoittautuminen on käynnissä Korpissa . Valitse sieltä itsellesi sopiva ryhmä. 

Pilateksen jatkokurssi

88 €, 10 kertaa

ke 16:15-17:15 Normaalikoulun alakoulu 2.10.-11.12.

Ohjaaja: Merja Kalaja

Pilates on Joseph Pilateksen 1900-luvun alussa kehittämä kehonhallinta -menetelmä, joka perustuu kehon keskustan hallintaan ja syvien lihasten käyttöön. Pilateksessa pyritään lihasten oikea-aikaiseen toimintaan ja oikeaan kehon linjaukseen. Harjoittelu parantaa ryhtiä, hengitystekniikkaa, lihastasapainoa ja liikkuvuutta sekä auttaa etenkin selkä-, lonkka-, niska-hartiaseudun, jalkojen ja olkapään ongelmissa.

Ilmoittautuminen 18.9. alkaen

Polkujuoksu PERUTTU

15, 3 kertaa

ma 17:00-18:30 Laajavuori, kokoontuminen hisseillä 23.9.-7.10.

Ohjaaja: Susanna Ylinen

Polkujuoksu -kurssi on tarkoitettu kaikille juoksusta innostuneille. Kurssilla pääset nauttimaan raikkaasta syyssäästä, tutustut Jyväskylän maastoihin, saat apua juoksutekniikkaan sekä ryhmän rinnallesi. 

Poluilla juokseminen haastaa epätasaisella maastolla ja korkeuseroilla. Ketteryys, tasapaino ja lihasvoima harjaantuvat huomaamattasi. Metsässä liikkuminen hoitaa myös mieltä. Kolmen kerran polkujuoksukurssilla opit turvallista polkujuoksua (välineet, varusteet), tutustut polkuverkostoon ja saat eväät omatoimisen polkujuoksun harrastamiseen.

Pystyt osallistumaan kurssille, mikäli pystyt juoksemaan kilometrin matkan. Ohjaaja määrittelee lenkkien pituuden ja vauhdin osallistujien toiveiden mukaan. 

Ilmoittautuminen 16.9. alkaen

Rinta- ja vapaauinti

33 €, 4 kertaa

ke 20:00-21:00 AaltoAlvari-uimahalli (25 m allas) 13.11.-4.12.

Ohjaaja: Antti Rantanen

Kurssilla käydään läpi vapaa- ja rintauinnin perustekniikoita. Keskitymme erityisesti oikeaan uintiasentoon, rytmiin ja hengitystekniikkaan, jotta saisimme uinnista mahdollisimman virtaviivaista ja sujuvasti etenevää. Lähtötasona riittää perusuimataito (pohjoismaiden määritelmä: hypäten uimasyvyiseen veteen niin että pää käy veden alla + 200m yhtäjaksoista uintia josta 50m selällään). Ota uimalasit mukaan.

Uimahallille on tultava sisään klo 19.45 mennessä.

Ilmoittautuminen 30.10. alkaen.

Selkä ja niska kuntoon kotikonstein

maksuton, 2 kertaa

1. ryhmä ke 14:00-15:30 YTHS, fysioterapiatila, 3. krs., Puistokatu 4 2.-9.10.
2. ryhmä ke 14:00-15:30 YTHS, fysioterapiatila, 3. krs., Puistokatu 4 6.-13.11.

Ohjaaja: Marko Hänninen

Aktiivista kuntouttavaa harjoittelua alaselän ja niska-hartiaseudun omatoimiseen hoitoon pienryhmässä. Kurssi järjestetään yhteistyössä YTHS:n kanssa.

Ilmoittautuminen 1. ryhmään  18.9. alkaen ja 2. ryhmään 23.10. alkaen. 

Shorinji Kempo

su  17:30-19.30 Monitoimitalo, judosali 3 15.9. alkaen joulukuuhun asti
pe 18.30-20:30 Monitoimitalo, judosali 3

Hinta 40€ yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle (norm. 60/80€)
Lisätietoja ilmoittautumisesta: Timo Mäki-Kuutti, timo.makikuutti(at)gmail.com

Spiraalistabilisaatio kehonhallintamenetelmä

30€, 3 kertaa

ke 16:15-17:15 Normaalikoulun alakoulu 11.9.-25.9.

Ohjaaja: Merja Kalaja

Spiraalistabilaatio (Spiral Stabilization, SPS) on tsekkiläisen ortopedi Richard Smisekin kehittämä kehonhallinta- ja terapiamenetelmä selän toiminnallisuuden parantamiseen. SPS-harjoittelussa tavoitteena on koko kehon hallittu ja yhtenäinen liikesuoritus nk. spiraalimaisten lihasketjujen avulla, sekä aktivoida nämä lihasketjut toimimaan myös jokapäiväisessä liikkumisessa kuten kävelyssä ja myös urheilussa. Metodi soveltuu kaiken ikäisille erityisesti selkäkipuisille ja urheilijoille kehonhuolto- ja hallintaharjoitteluna. Spiraalistabilaatio  perustuu kehoa kiertävien lihasketjujen vahvistamiseen ja pystysuuntaisten lihasketjujen pidentämiseen ja rentouttamiseen. Tämä saa kehon liikkeet ketjuuntumaan tavalla joka luo sille hyvän kannatuksen ja rentouden. Menetelmään sisältyy myös harjoittelua, joka ylläpitää selkärangan normaalia liikkuvuutta ja terveyttä. Tavoite on nostaa selkäranka hyvään ryhtiin, luoda tasapaino kehon lihasketjujen välille ja ehkäistä sekä parantaa selän jännitys- ja kiputiloja. Harjoittelu tapahtuu SPS- kuminauhojen avulla pääosin pystyasennossa. Spiraalistabilaation avulla vahvistetaan syvien keskivartalon lihasten toimintaa ja pyritään rentouttamaan selän pitkittäisten ojentajalihasten ylijännittyneisyyttä. Näin vähennetään painetta välilevyissä, parannetaan niiden aineenvaihduntaa sekä luodaan tilaa selkänikamien väliin. Spiraalistabilaatio harjoitteita voidaan käyttää tukemaan ja täydentämään muita harrastus-, liikunta-, ja terapiamuotoja. 

Ilmoittautuminen 28.8. alkaen

Telinevoimistelu

33 €, 6 kertaa

1. ryhmä ke 18:30-20:00 Liikunta, telinevoimistelusali 25.9.-30.10. alkeet
2. ryhmä ke 18:30-20:00 Liikunta, telinevoimistelusali 6.11.-11.12. alkeisjatko

Ohjaaja: Vilma Pikkupeura

Alkeet: Kurssin tavoitteena on harjoitella ja kehittää osallistujien omia perustelinevoimistelutaitoja. Tarkoituksena on lähteä perusteista permanto-, rekki-, puomi- ja trampoliinivoimistelussa ja edetä pidemmälle ryhmän tason ja toiveiden mukaan. Tyypillisiä alkeiskurssin sisältöjä ovat olleet

  • permannolla: kuperkeikat eteen ja taakse, kärrynpyörä, käsinseisonta, puolivoltti, voltti eteenpäin
  • rekillä tai nojapuilla: kieppi, selinheitto, kiintopyörähdys
Lisäksi olemme taiteilleet monipuolisesti myös muilla telineillä, kuten puomilla (esim. tasapainot, käännökset, kuperkeikka), trampoliinilla (esim. kierrehypyt, haarataitto, voltti) ja renkailla (heilunta, kieppi, voimapidot) osallistujien omien toiveiden mukaisesti. Kurssilla harjoitellaan myös jonkin verran liikkeiden avustamista, lähinnä toiminnan nopeuttamiseksi.
Kurssille osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta telinevoimistelusta, joten sinne voivat osallistua kaikki halukkaat taitotasosta ja aikaisemmista kokemuksista riippumatta.   

 

Alkeisjatko: Kurssin tarkoituksena on jatkaa siitä, mihin alkeiskurssilla jäätiin. Kurssilla siirrytään jo hieman haastavimpiin liikkeisiin, kuitenkin kuunnellen koko ajan ryhmäläisten toiveita ja tarpeita. Kurssille voit tulla mukaan myös, jos on joskus aiemmin kokeillut telinevoimistelua tai jos osaa jo perusliikkeet permannolla, puomilla, rekillä ja trampoliinilla. Kaikille löytyy varmasti jotain uutta opittavaa!


Opeteltavia liikkeitä ovat olleet muun muassa:

  • Urhon-hyppy ja tsukahara (hyppyteline)
  • voltti taaksepäin, arabialainen, flikki, perhosvoltti, kierrevoltti, auerbach-voltti/sisäänpäinvoltti (permannolla/trampoliinilla)
  • jättiläinen, kippi, merimiesvotti (nojapuut/rekki)
Lisäksi kerrataan alkeiskurssin kurssisisältöjä. Kurssin lopullinen sisältö muotoutuu osallistujien tason ja toiveiden mukaan.

Ilmoittautuminen 1. ryhmään 11.9. alkaen ja 2. ryhmään 23.10. alkaen.

Tennis

34 €, 5 kertaa

1. ryhmä ma 14:15-15:45 Hipposhallin tenniskentät alkeet 9.9.-7.10.
2. ryhmä ma 14:15-15:45 Hipposhallin tenniskentät jatko 14.10.-25.11. (ei 28.10. ja 4.11.)

Ohjaaja: Timo Kauranen

Alkeiskurssi:
Kurssin tavoitteena tutustua lajiin ja oppia tenniksen perusteet/alkeet.

Jatkokurssi:
Kurssin tavoitteena on harjaannuttaa jo aiemmin opittuja tenniksen perusteita ja kerrata perustekniikoita.

Kursseilla on käytettävissä korkeakoululiikunnan mailat, mutta ota oma maila mukaan, jos mahdollista, sillä korkeakoululiikunnan mailojen määrä on rajallinen. Muista varata maila Korpissa.

Ilmoittautuminen 1. ryhmään 26.8. alkaen ja 2. ryhmään 30.9. alkaen.

Uinnin tekniikka

55 €, 8 kertaa

ke 20:00-21:00 AaltoAlvari-uimahalli (25 m allas) 11.9.-6.11.

Ohjaaja: Antti Rantanen

Kurssilla opetellaan vapaa-, selkä- ja rintauinnintekniikkaa, sekä lajien käännökset ja lähtöhypyt. Toiveista riippuen voidaan myös opetella perhosuintia ja kilpauinnin alkeita. Lähtötasona riittää  perusuimataito (pohjoismaiden määritelmä: hypäten  uimasyvyiseen veteen niin että pää käy veden alla + 200m yhtäjaksoista uintia josta 50m selällään). Ota uimalasit mukaan.

Uimahallille on tultava sisään klo 19.45 mennessä.

Ilmoittautuminen 28.8. alkaen.

Vanhempi-lapsi -jumppa (3-5 - vuotiaille lapsille)

28 € / lapsi, 10 kertaa

ma 16:30-17:30 Liikunta, telinevoimistelusali 23.9.-2.12. (varalla 9.12.)

Ohjaaja: Henna Haapala

Liikunnan riemua ja yhdessä tekemistä vanhemman ja 3-5 -vuotiaan kanssa. Jumpassa harjoitellaan monipuolisesti motorisia perustaitoja erilaisten leikkien ja temppuradan muodossa. Tunnilla pääset viettämään laatuaikaa lapsesi kanssa liikkuen!

Ilmoittautuminen 9.9. alkaen

Vesijumppa 

32 €, 6 kerran kurssi ja 37 €, 7 kerran kurssi

ma 15:40-16:25 AaltoAlvari-uimahalli (25 m allas) 9.9.-28.10. (ei 14.10.)
pe 7:45- 8:30 AaltoAlvari-uimahalli (25 m allas) 13.9.-25.10.
pe 7:45- 8:30 AaltoAlvari-uimahalli (25 m allas) 1.11.-13.12. (ei 6.12.)
ma 15:40-16:25 AaltoAlvari-uimahalli (25 m allas) 4.11.-9.12.

Syvän veden jumppaa juoksuvöin erilaisia välineitä kuten aqua-hanskoja, aqua-käärmeitä ja ämpärin kansia käyttäen.

Ohjaajat: Kaisa Ahvenus, Anniina Hirvonen, Petra Skonback, Ida Tuina ja Mimmi Turpeinen

Ilmoittautuminen 1. ryhmään 26.8. alkaen, 2. ryhmään 30.8.alkaen, 3. ryhmään 18.10. alkaen ja 4. ryhmään alkaen.