4. viikko: Tsemppiä ja joustavuutta polullesi

4. viikko: Tsemppiä ja joustavuutta polullesi

4. viikko: Tsemppiä ja joustavuutta polullesi

Mikään ei kasvata meitä ihmisinä enemmän kuin elämä itse.
(Wikström, 2016)

Viime aikoina on ymmärretty, että tiukat säännöt ja ehdottomat kiellot johtavat harvoin todelliseen hyvinvoinnin lisäämiseen. Pitkäaikaisessa ja terveellisessä painonhallinnassa onnistuvat todennäköisemmin ne, jotka ovat omaksuneet joustavaa suhtautumista syömiseen, liikkumiseen ja lepäämiseen. Ehdottomien ”En syö enää ikinä karkkia”-kieltojen sijaan karkkipäivä kerran pari viikossa on todennäköisesti toimivampi. Aivot eivät tunnista negaatiota ja ehdoton karkkien/sipsien/pizzan/pikaruoan kieltäminen saa sinut todennäköisemmin ajattelemaan niitä yhä useammin. Tiukkojen rasvattomien, maidottomien ja gluteenittomien dieettien sijaan sopivasti salliva, kasvispitoinen ja monipuolinen ruokavalio tulee todennäköisesti tuomaan sinulle pysyvämpää hyvinvointia. Tällaista joustavaa ruokavaliota voit myös noudattaa arjessa ja juhlassa, joustavasti elämäsi erilaisissa vaiheissa. Keskity siis ennemmin siihen, mitä kaikkea voit ja haluat syödä, niin että se tekee sinun keholle ja mielelle hyvää. Sama ajatusmalli toimii liikunnan ja levon alueilla.

Myös ajatuksiasi voit viilata joustavampaan suuntaan. Itsesi piiskaaminen väliin jääneestä lenkistä tai soimaaminen syödystä munkista harvoin tuottaa hyvää tulosta. Sen sijaan niistä kannattaa ottaa oppia, kuulostella, mitä haasteet opettivat sinulle tällä kertaa. Miten haluat seuraavan haasteen kohdatessasi toimia? Kaikkien meidän polut sisältävät haasteita ja tiukkoja hetkiä! Ota niistä oppia ja anna niiden yhä vahvistaa hyvinvointitottumuksiasi.

Mukavaa viimeistä viikkoa!

Harjoitus 1: Joustavuutta

Harjoitus 1: Joustavuutta

Uinti, kuva Elisa LuomarantaHarjoittele tällä viikolla joustavaa suhtautumista hyvinvoivaan elämäntapaan. Jos maanantaina suunnittelemallesi treenille tulee yllättävä este, on yleinen virhe antaa koko viikon treenien lössähtää – ethän pysty kuitenkaan pysymään alkuperäisessä tavoitteessasi. Jos tiistaina ottaa keksipaketista pari keksiä, on yleinen virhe ottaa sitten saman tien niitä kymmenen – menihän päivän ravitsemus jo ”pilalle”. Tällainen kaikki tai ei mitään – ajattelu johtaa harvoin hyvään.

On todettu, että joustavasti hyvinvointimuutokseensa suhtautuvat henkilöt onnistuvat muutoksessaan paremmin. Pyri olemaan joustava muutosprosessisi kanssa ja salli itsellesi repsahdukset. On myös tärkeä asettaa ”repsahdus” oikeaan mittakaavaansa. Aina ei ole mahdollista lähteä liikkumaan tai valita terveystuotteita: huomenna on päivä uusi!

Harjoitus 2: Hanki tukija ja tsemppari

Harjoitus 2: Hanki tukija ja tsemppari

LiikuntailtapäiväHarva jaksaa täysin itsekseen pitää motivaatiota yllä. Puolisot ja ystävät ovat tärkeässä roolissa kannustamassa ja motivoimassa hyvinvoivaan elintapaan! Heidän kanssaan on myös hienoa jakaa suunnitelmia ja tavoitteita sekä pohtia ilmaantuvia hankaluuksia. Monille sopii myös tosi hyvin treenata yhdessä puolison tai tärkeän ystävän kanssa. Huonona päivänä lenkille tulee näin varmemmin lähdettyä, kun vuoroin potkitte toisianne liikkeelle! Myös yhdessä puolison tai ystävän kanssa voi olla antoisampaa kokeilla uusia terveellisempiä tuotteita tai reseptejä. Monien perheellisten opiskelijoiden arjessa lapset ovat loistavia arjen hyötyliikunnan tuojia: leikkiessä, touhutessa ja ulkoillessa tulee vanhemmillekin oivaa liikettä. Myös ravitsemusta tulee monen pohdittua tarkemmin, kun motivaattorina on paitsi oma, myös lastensa terveys.

Personal trainerit ja valmentajat ovat yhä useammalle tärkeitä treenimotivaatiota ylläpitäviä liikunta-alan ammattilaisia. Kannattaa tosin varmistaa, että "personal traineriksi" tai "coachiksi" itseään nimittävällä on todella asiaan kuuluva koulutus. Kuka voisi olla sinulle paras tukija ja tsemppari matkalla kohti omaa muutostavoitettasi?

Mieti myös, ketä sinä voisit tsempata liikkumaan tai syömään monipuolisesti.

Harjoitus 3: Hyödynnä kehittynyttä tekniikkaa

Harjoitus 3: Hyödynnä kehittynyttä tekniikkaa

Piristäisikö lenkkimotivaatiotasi uudet neonväriset lenkkarit? Tulisiko hauista pumpattua vähän tehokkaammin uuden treenipaidan ansiosta? Nauti urheiluliikkeiden upeista vaatteista: väreistä, kuoseista ja teknisistä ominaisuuksista!

Nykyajan vauhdikkaasti kehittyvä teknologia hellii heitä, jotka nauttivat kylmistä faktoista liikunnastaan tai ravitsemuksestaan. Kokeile askelmittareita, sykemittareita tai aktiivisuusrannekeita, jos motivoidut numeroista. Hanki erilaisia terveys- ja liikuntasovelluksia, jotka ovat mukanasi lenkillä, salilla ja jumpassa.

Tavoittele tiettyä päivittäistä askelmäärää, vaihtele treenin sykerajoja tai tarkastele lenkin jälkeen maksimivauhtia tai kalorinkulutusta. Kuvaa ruoka-annoksiasi ja jaa niitä wellness-sovelluksissa.

Hanki laite/sovellus jos toinenkin, jos tämä ylläpitää motivaatiotasi!

Monelle musiikki on tärkeä osa treeniä. Suunnittele lenkillesi soittolista sun lempparibiiseistä: valitse sopivan vauhdikkaita tai rennompia, riippuen lenkkisi tavoitteesta. Pyydä ohjaajilta mieleistäsi musiikkia jumppaanne tai kuntosalilla soitettavaksi. Tai nauti luonnon tarjoamasta liikunnan musiikista: linnun laulusta ja kahisevasta hiekasta lenkkareiden alla!

Vinkkiboksi:

Oletko testannut ilmaista SportsTracker-sovellusta? Sovellus näyttää lenkin keston, kulkemasi matkan, keskinopeuden ja maksiminopeuden. Se myös arvioi kuluttamasi energian ja näyttää kulkemasi reitin kartalla. Hankkimalla tähän sykevyön, onnistuu sovelluksen avulla myös keski- ja maksimisykkeen mittaus.

Vinkkiboksi:

Oletko testannut ilmaista MealLogger- sovellusta? Sovellukseen voit lähettää kännykkäkuvia ruoka-annoksistasi ja jakaa niitä ystäviesi kanssa. Sen kautta saa myös otettua yhteyttä asiantuntijaan. MealLogger-sovellukseen voit rekisteröityä ilmaiseksi YTHS:n asiakkaana.

Harjoitus 4: Kiitollisuus

Harjoitus 4: Kiitollisuus

”Kiitollisuus tekee tästä hetkestä onnellisen paikan elää.”
(Wikström, 2016)

Muutospolkumme viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä harjoituksena pohdimme kiitollisuutta. Voit harjoittaa kykyäsi tuntea kiitollisuutta: sen huomaamista ja arvostamista, mitä hyvää sinulla on elämässäsi. Tutkimusten mukaan kiitollisuuden tunteiden kokeminen on yhteydessä onnellisuuteen ja hyvinvointiin. Se muun muassa parantaa unen laatua, lisää muitakin myönteisiä tunteita ja vahvistaa vastustuskykyä. Kiitollisuus vie huomiota pois pettymyksistä ja epäonnistumisista ja suuntaa sen nykyhetkeen.

Voit lisätä kiitollisuuden tunteita esimerkiksi kiittämällä toisia ihmisiä asioista, joita he tekevät hyväksesi, tai pysähtymällä kirjaamaan ylös asioita, joista olet kiitollinen. Jokaisesta päivästä on mahdollista löytää tällaisia asioita, vaikka pieniäkin.

Onko elämässäsi hyviä asioita, joita olet alkanut ajan mittaan pitää itsestäänselvyytenä? Viikon tehtävän avulla voit harjoitella löytämään niitä uudelleen ja tunnistamaan myös arjen pieniä ilon ja kiitollisuuden aiheita.

Pidä viikon verran kiitollisuuspäiväkirjaa. Varaa itsellesi vaikkapa joka ilta tai aamu pieni rauhallinen hetki. Kirjoita paperille, vihkoon tai päiväkirjaan kolme asiaa, joista olet kiitollinen kuluneessa päivässä tai elämässäsi yleensä. Kiitollisuuden aiheet voivat olla suuria, mutta voit tuntea kiitollisuutta myös pienistä asioista, kuten mukavasta kahvihetkestä, hyvästä musiikkikappaleesta, auringon pilkahduksesta pilvien lomasta, ehjistä kengistä tai ystävällisestä sanasta. Pyri löytämään joka päivä eri aiheita, joista olla kiitollinen.

Miltä tämä tuntui?

Kuuntele tästä Jukka Pojan ja Raappanan mainio biisi kiitollisuudesta! Kuinka monta asiaa pidämmekään itsestään selvyytenä arjessamme ja unohdamme olla niistä kiitollisia.